Mimo, iż ziemniak to jeden z podstawowych artykułów spożywczych w naszej diecie, nie każdy wie o tym, że ziemniak może być trujący. Pomijając jego dyskusyjny wpływ na zdrowie, ze względu na niewielką zawartość składników odżywczych (ziemniaka jemy po długim gotowaniu) i dużą zawartość węglowodanów, pozostaje jeszcze kwestia występującej w roślinie trucizny - solaniny.
Solanina to silnie toksyczny glikozyd, powoduje poważne zatrucia pokarmowe, wykazuje działanie rakotwórcze. Objawy zatrucia, to głównie mdłości, wymioty, kolka, biegunka. W cięższych przypadkach występuje niepokój, zaburzenie krążenia, oddychania, rozszerzenie źrenic, zmniejszenie odruchów, białkomocz.
Najsilniejsze stężenie solaniny występuje w owocach ziemniaka oraz niedojrzałych pomidorach.
Jeżeli bulwy ziemniaka zostaną wystawione na działanie słońca, ich skórka lub miąższ jest zielona, taka bulwa może zawierać podwyższoną zawartość solaniny. Podwyższona zawartość solaniny może występować także w bulwach puszczających pędy.
Wg wielu osób niewarto w ogóle jeść ziemniaków, ale na pewno należy unikać zielonych i kiełkujących ziemniaków.
Źródło: Wikipedia oraz różne fora internetowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz