3 listopada 2009

Jedzenie z opóźnionym zapłonem - wywiad z Markiem Lavendale

Zdaje się tekst warty przeczytania. Po pierwsze dlatego, że rzadko trafia się tekst na onet.pl wprost mówiący o dzisiejszych metodach "leczenia" i koncernach farmaceutycznych.

Chce pan powiedzieć, że amerykańscy lekarze i firmy farmaceutyczne pozostają przy szkodliwych dla pacjenta metodach leczenia z powodów finansowych?
Firmom farmaceutycznym nie podoba się nasza metoda, ponieważ zwalcza ona przyczyny choroby, więc ludzie nie muszą regularnie przyjmować leków


Po drugie tłumaczy to, co pewnie większość z nas wie lub się domyśla, tzn że niektóre potrawy nam szkodzą, choć nie powodują jakiś sensacyjnych reakcji alergicznych czy wymiotów.

Lavendale nazywa to zjawisko opóźnioną alergią pokarmową i tłumaczy tak:
Jeżeli jemy żywność niezgodną z naszym układem odpornościowym, zachodzą reakcje, które zabijają białe krwinki w naszym ustroju, co z kolei prowadzi do dalszych problemów zdrowotnych.  (...) pobieramy od danej osoby krew i badamy, jak białe komórki krwi tej osoby reagują na szeroką gamę produktów żywnościowych oraz związków chemicznych. Jeżeli widzimy, że w kontakcie z danym produktem białe krwinki marszczą się, pękają i w efekcie giną, wiemy już, że tego produktu dana osoba musi unikać, przynajmniej na pewien czas.

O samych zbożach wypowiada się następująco:
... zboża nie są naturalnym pożywieniem dla człowieka. Jemy je dopiero od 11 tysięcy lat, a żyjemy na tej planecie od setek tysięcy lat. Zboża stanowią przyczynę alergii znacznie częściej niż na przykład warzywa.

I tu jeszcze o sokach, konkretnie jabłkowym:
Kiedy jemy jabłko, musimy je najpierw przeżuć, przez co nasza ślina i enzymy dostają się do jabłka rozpoczynając proces trawienia. Ale jeśli spożywamy jabłko w postaci soku, ten pierwszy etap trawienia zostaje pominięty, przez co nie jesteśmy w stanie strawić zawartych w jabłku węglowodanów, a to odbija się niekorzystnie na naszym organizmie.

O kawie:
Zawarta w kawie kofeina jest bardzo silnym środkiem pobudzającym, który oddziałuje na nadnercza i powoduje na dłuższą metę chroniczne zmęczenie. Kawa bardzo często niszczy też białe krwinki. Co więcej, zawiera także ponad 20 niekoniecznie dobrych dla człowieka substancji chemicznych. Kawa powoduje także fizyczne uzależnienie.



Przeprowadzenie takiego testu na najczęściej alergizujące produkty to bagatela 1800zł :) wiec pewnie większość sobie nawet tym nie będzie zaprzątała głowy, ale warto przeczytać które produkty najczęściej alergizują i potestować na sobie czy lepiej czujemy się z nimi czy bez nich.

Lista 22 najbardziej szkodliwych sładników pożywienia wg Lavendala:
  1. Szkodliwe dla wszystkich:
    mleko i wszystkie produkty nabiałowe, wołowina, jajka, kawa, tytoń, wieprzowina, soja, czekolada, orzechy ziemne, chlorowana woda, gaz ziemny
  2. Spryskiwane pestycydami i innymi toksycznymi związkami chemicznymi:
    mleko i wszystkie produkty nabiałowe, wołowina, jajka, wieprzowina, winogrona, czekolada, orzechy ziemne, chlorowana woda, gaz ziemny.
  3. Najczęstszą przyczynę natychmiastowej alergii pokarmowej:
    mleko i wszystkie produkty nabiałowe, jajka, soja, orzechy ziemne
  4. Pozostałe:
    drożdże piekarnicze, drożdże piwne, kukurydza, pomarańcze, ziemniaki, pomidory, buraki, jabłka, produkty ropopochodne

Wygląda na to, że niewielkie mamy możliwości po wyelimonowaniu tych wszystkich produktów. Myślę, że należy to traktować z przymrużeniem oka, ale warto zastanowić się, co się zjadło poprzedniego dnia jeżeli boli nas na przykład głowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz